Skip to main content

Een receptioniste doet veel meer dan de telefoon opnemen

Op 36-jarige leeftijd start Joyce (60) haar loopbaan achter de balie bij Van der Tol. Nu bijna 24 jaar later begroet ze nog steeds alle bezoekers en collega’s met dezelfde karakteristieke glimlach. Voor veel mensen lijkt de baan van receptioniste statisch, maar niets is minder waar.  Joyce vertelt dat haar functie formeel administratief medewerkster is, maar dat ze in de praktijk veel meer doet dan alleen de telefoon opnemen.

Na haar baan als receptionist bij een kredietverzekeringmaatschappij is Joyce via een uitzendbureau bij Van der Tol  terecht gekomen. Maar hoe ziet zo een dag als allround receptionist bij Van der Tol er dan uit? Joyce vertelt dat ze tijdens het opstarten een vaste routine heeft. Als eerst doet ze de gordijnen open, de lichten, radio en haar computer aan om daarna een ronde door het kantoor te maken en iedereen goedemorgen te wensen. Een oude traditie die Joyce al jaren naleeft, en niet voor niets. “Ik vind dat gewoon heel fijn om te doen. Daarbij is het ook belangrijk voor de sfeer in het kantoor, vroeger deed iedereen dit”, vertelt Joyce.

Ik wil bij iedereen een lach zien

Joyce is de eerste die je ziet wanneer je het kantoor in Amsterdam binnenkomt, in die zin is ze het visitekaartje van het bedrijf. “Ik vind het heel leuk om iedereen als eerste te zien en welkom te heten, dat is best een eervolle functie”.  Ik ben een vrolijk persoon, al zeg ik het zelf. Dus wanneer mensen binnenkomen en ik zie een lach op hun gezicht verschijnen, dat vind ik super. Soms maak je gelijk een praatje met iemand en soms ook niet, maar dan komt dat later vanzelf wel”.

Meer dan alleen de telefoon

“Mijn functie is eigenlijk administratief medewerkster, maar er zit zoveel meer bij”. Joyce beschrijft haar functie als een manusje-van-alles. “Mijn functie is erg enerverend, naar mijn mening zit ik op de leukste plek van het kantoor. Het is de telefoon, de receptie, de post, de offertes versturen, maar ook zorgen dat er op tijd koffie besteld wordt en nog véél meer. Geen dag is hetzelfde. Collega’s komen altijd bij me met vragen, maar ook vaak met verhalen”. Op een drukke dag kunnen er wel 15 tot 20 telefoontjes tussen al haar andere taken doorkomen. Dat kan lastig zijn wanneer je je ergens op moet concentreren, maar Joyce weet zich altijd te redden vertelt ze. En hoewel Joyce degene is die normaal de bloemetjes verstuurd, wordt ze zelf ook wel eens verrast door haar collega’s, “Toevallig heb ik vorig jaar nog een bloemetje gekregen van onze collega Myra, toen ik mijn voet gebroken had. Dat was echt heel leuk, er wordt zeker aan me gedacht.”

Joyce houdt van mensen

“Ik ben een mensenmens, en hou oprecht veel van mensen en betrokkenheid. Je moet mij niet in een kantoor stoppen, dit werk achter de balie is wat ik het liefst doe”. Al bijna 24 jaar doet Joyce dit werk met veel plezier en zelfs voordat Joyce bij Van der Tol werkte zat ze dus al achter de receptie. Ze zou dan ook voor geen goud een andere functie willen. Hoewel, in de zomer zou ze er nog wel open voor staan. “Ik zou, maar alleen wanneer ik écht iets anders zou moeten kiezen binnen Van der Tol, voor een functie in de buitendienst gaan. Dan ben je namelijk ook met mensen bezig”. Maar dan wel alleen in de zomermaanden, voegt Joyce er glimlachend aan toe.

De sfeer binnen Van der Tol

“Ik zie Van der Tol als een ontzettend gezellig bedrijf, zeker met de collega’s onderling. We hebben al heel lang, zelfs met een paar ex-collega’s erbij, een soort ‘high tea met Tol-meiden’. Met dit groepje meiden komen we 1 keer in de 3 á 4 maanden bij elkaar. Ondanks het feit dat sommige ex-collega’s hier niet meer werken, blijven de banden die we hebben opgebouwd nog steeds standhouden. Dat zegt wel wat over de sfeer die hier hangt.”

Van der Tol is een heel leuk bedrijf om in te werken, zeker als je in de groep past en daar ook voor openstaat. Het is jammer dat er nu in coronatijd zo weinig mensen op de werkvloer zijn, normaliter is er altijd een hele hoop gezellige reuring in het pand.”

 

“Ik zeg wel eens; ik hoor, zie en ik weet te veel. Dat hoort bij deze functie en ik vind het alleen maar superleuk dat ik zo met mijn collega’s en relaties kan kletsen.”