Skip to main content

Best beveiligde binnentuin van Nederland

Koninklijke Nederlandse Munt, ook wel bekend als KNM, is al sinds 1567 isverantwoordelijk voor de productie van al het Nederlandse muntgeld. Het bedrijf levert daarnaast ook munten aan ruim 70 andere landen in de wereld. Na een lange periode gevestigd te zijn in Utrecht, is Koninklijke Nederlandse Munt onlangs verhuisd naar een nieuw pand in Houten. Het nieuwe pand, dat de toepasselijke naam ‘The Dutch Vault’ heeft gekregen, heeft een state-of-the-art security, bijna geen ramen en is volledig door water omsloten.

Het Belgische architectenbureau Wastiau en co is verantwoordelijk voor het opmerkelijke ontwerp van het pand, dat lijkt op een massieve staaf goud. De kleur van het pand is door het architectenbureau dan ook speciaal afgestemd op de gouden kleur van de euromunten. Aangezien er bijna geen ramen zijn in The Dutch Vault, komt het daglicht binnen via twee lichtstraten boven de productie en een binnentuin in het midden van de kantoren.

De tuin is afgestemd op het ontwerp van de architect

Deze tuin, die door Van der Tol is aangelegd, is volledig afgestemd op het ontwerp van het pand. Zo zijn er in de tuin, in samenwerking met het bedrijf Awood, facet gezaagde hardhouten vlonders aangelegd die qua look and feel naadloos aansluiting vinden bij de buitenzijde van het gebouw. Daarnaast is de tuin voorzien van drie robuuste, zwart gecoate, aluminium plantenbakken die speciaal voor deze tuin vervaardigd zijn door FURNS.

Houten vlonders op verstelbare dragers

Het dak van de binnentuin betreft een dak op afschot. De padouk houten vlonder is daarom gemonteerd op verstelbare dragers met een onderconstructie van gevingerlaste Merbauregels. Om het hemelwater in goede banen te leiden is onder de aluminium bakken een ZinCo FX50® drainagesysteem aangebracht. Voor gewichtsreductie zijn de bakken naast het substraat gedeeltelijk gevuld met EPS. In het substraat is vervolgens een prairiebeplanting aangebracht, afgewisseld door meerstammige heesters.

Kortom, de binnentuin van The Dutch Vault is er eentje van  – hoe kan het ook anders – uitmuntende kwaliteit en is misschien wel de best beveiligde tuin van Nederland.

Wil jij ook werken aan projecten zoals The Dutch Vault en andere projecten die bijdragen aan de klimaatbestendige stad van de toekomst?

Bekijk onze openstaande vacatures.