Skip to main content

Jonas’

Jonas’ is niet alleen uitgeroepen tot het Beste Gebouw van het Jaar 2023, maar heeft ook een nieuwe standaard gezet op het gebied van duurzaamheid. Gelegen aan de haven van het Amsterdamse IJburg, is dit innovatieve gebouw een ware parel in de stad. Van der Tol B.V. – Hoveniers en Terreininrichting, die zichzelf ten doel heeft gesteld de stad duurzaam te vergroenen, heeft zich mogen ontfermen over de realisatie van de daktuin, het hijsen van bomen en de aanleg van de binnenpatio. 

Een stadsoase

Jonas’ verwelkomt bewoners en bezoekers met een prachtige daktuin die een harmonieuze verbinding vormt tussen de stedelijke omgeving en de natuur. Het dak herbergt een spectaculair strand, waar men kan genieten van water, zon en groene weelde; een oase van ontspanning en ontsnapping aan de drukte van de stad. Deze unieke recreatieve voorzieningen maken Jonas’ tot een plek waar mensen samenkomen, ontspannen en genieten. Het groene karakter onderstreept die eigenschappen. 

Bomen op het dak 

De aanwezigheid van bomen op het dak van Jonas’ is een indrukwekkend en inspirerend aspect van het project. Met expertise en vakmanschap heeft Van der Tol B.V., nog laat in de lente, meerdere bomen naar het dak gehesen, wat een technisch hoogstandje op zich is. Deze bomen creëren niet alleen een sfeervolle omgeving, maar dragen ook bij aan een verbeterde luchtkwaliteit en het verminderen van de stedelijke warmte. De bomen creeën plekken van schaduw, om op het heetst van de dag even aan de zon te kunnen ontsnappen. 

Duurzaamheid als Hoofdrolspeler

Jonas’ heeft de hoogst haalbare BREEAM Outstanding-certificering ontvangen, wat het gebouw erkent als een toonbeeld van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Dit project dient als voorbeeld voor toekomstige stedelijke ontwikkelingen en laat zien dat het mogelijk is om architectonische pracht te combineren met een ecologisch verantwoorde aanpak. De bomen en planten die gebruikt zijn bij de aanleg van de daktuin, dragen bij aan de biodiversiteit, wat maakt dat dit project naadloos aansluit bij de ECOstad-principes van Van der Tol. In de video wordt uitgelegd gegeven door een projectleider van Van der Tol.